Sarah Napier, eigenaar van ‘Granola for Gangsters’, bakt kilo’s 100 procent natuurlijke granola in de gedeelde keuken van Kitchen Republic. Ze vertelt over haar ervaring, struggles en succes als foodondernemer.

Hoe ben je gestart met je bedrijf?
Ik maakte thuis gewoon granola voor mezelf. Vrienden en m’n huisgenootje waren de eerste mensen die het proefden en zij vonden het geweldig smaken. Ook gaf ik vaak een zak granola als er iemand jarig was. De eerste commerciële interesse kwam van Headfirst Coffee Roasters en zij werden mijn allereerste betalende klant. Die gasten pushten me om met een mooie verpakking te komen en echt te denken aan de branding.

Wat is je grootste uitdaging als foodondernemer?
Ik vind sales een grote uitdaging, ergens met een zak granola binnenlopen en dan mezelf verkopen. Ik haat het echt, maar gelukkig zijn de meeste klanten juist naar mij toe gekomen.

Daarnaast is ‘scaling’ een uitdaging. Ik wil zorgen dat ik plezier blijf houden in wat ik doe en dat het niet teveel aanvoelt als werk. Maar tegelijkertijd wil ik als bedrijf ook groeien, dus ik ben continue op zoek naar de balans tussen business en fun.

dagverhuur-featured

Ik vind sales een grote uitdaging, ergens met een zak granola binnenlopen en dan mezelf verkopen

Wat is belangrijker: geld of een goed idee?
Als je met veel geld een business start zonder dat daar een goed idee achter zit, heb je niks. De consument heeft namelijk een soort sixth sense voor producten die niet authentiek zijn. Juist wanneer je een goed idee hebt, kun je dat makkelijk aan mensen verkopen en komt het geld vanzelf.

 

Jouw beste advies aan mensen die een foodbusiness willen starten?
Dit advies heb ik zelf gekregen: doe iets dat echt goed bij je past en wat dicht bij je staat. En een meer praktisch advies: blijf zolang als je kunt werken in je eigen keuken. Zoek pas een eigen ruimte als je succes groter is dan je keuken. Zodra je huur moet betalen, wordt alles een stuk gecompliceerder.

Wanneer beschouw je jezelf als een succesvolle ondernemer?
Als mensen laten merken dat ze in jou en je product geloven. En als je ziet dat iemand die totaal niet van granola houdt, door jouw recept het ineens wel lekker vindt. Bestel hier je eigen granola in de webshop van Sarah.

Tekst en foto’s zijn van favorflav.com